Vaccins Tetanus

Er zijn 3 enkelvoudige vaccins voor Tetanus beschikbaar, alle van Intervet.
Het Tetanus-Serum vaccin is ter stimulatie van passieve immunisatie tegen tetanus en bevat Fenol als hulpstof. Het Tetanus-serum vaccin benoemt als enige van de 3 vaccins preventie van gezonde en gewonde dieren (beide niet lijdend aan tetanus).

Het Equilis tetanus vaccin en Equilis TE zijn beide ter stimulatie van actieve immuniteit tegen tetanus. Beide vaccins bevatten Clostridium tetani toxoid.

Beschikbare vaccins: 

Tetanus: zie tabel hieronder
Tetanus, Influenza.

Tetanus-serum Intervet Equilis tetanus vaccin Equilis TE
(Intervet) (Intervet) (Intervet)
6 maand en ouder 4 maand en ouder 6 maand en ouder
Werkzame bestanddelen
Per ml:
Paardenimmunoglobuline concentraat tenminste 11600 IE tetanus antitoxine
Clostridium tetani toxoïd Tetanus toxoïd 40 Lf
Adjuvantia/hulpstoffen
Fenol 3,7-5,0 m.
Natriumchloride.
Aluminiumhydroxide, natriumtimerfonaat, natriumchloride, water voor injectie. Gezuiverd saponine, cholesterol, fosfatidylcholine, lactose, fosfaatbuffer, chloridebuffer, formaldehyde.
Dosering
Preventief bij gezonde dieren (niet-lijdende aan tetanus).
Preventief bij gewonden dieren (niet-lijdende aan tetanus).
Therapeutisch bij zieke dieren (lijdende aan tetanus).
Preventieve behandeling bestaat uit een eenmalige toediening.
Therapeutische behandeling bestaat uit een dagelijkse behandeling totdat herstel optreedt, met een maximale behandelingsduur van 2 weken.
2-Jaarlijks na 3-voudige basisvaccinatie met interval van 4-8 weken tussen de 1e en 2e vaccinatie en met een interval van 6 maanden tussen de 2e en 3e vaccinatie. 2-Jaarlijks na 2-voudige basisvaccinatie met interval van 4 weken en booster op maximaal 17 maanden na de laatste basisvaccinatie.
In geval van verhoogd infectierisico of onvoldoende colostruminname kan een aanvullende initiële injectie gegeven worden op de leeftijd van 4 maanden gevolgd door het volledige vaccinatie programma.
Het vaccin kan gelijktijdig gebruikt worden met Tetanus Serum van Intervet voor de behandeling van gewonde paarden die niet geïmmuniseerd zijn tegen tetanus.
Toediening
Preventief: intramusculair of subcutaan Intramusculair Intramusculair
Therapeutisch: epiduraal, intraveneus, intramusculair of subcutaan.
Bijwerkingen
Een overgevoeligheidsreactie kan voorkomen. Een lokale vaccinatiereactie alsook een overgevoeligheidsreactie. Diffuse, harde of zachte zwelling (max 5 cm), afnemend binnen 2 dagen.
Pijn op de injectieplaats (af en toe).
Koorts gedurende 1 dag (soms), of 3 dagen (uitzonderingen).
Waarschuwingen
De veiligheid van het diergeneesmiddel is niet onderzocht tijdens dracht en lactatie. De veiligheid is niet bewezen tijdens dracht. Kan tijdens dracht en lactatie worden gebruikt.
Klik hier voor volledige tekst registratie Tetanus-serum Intervet Klik hier voor volledige tekst registratie Equilis tetanus vaccin Klik hier voor volledige tekst registratie Equilis TE