Vaccins Feline leukemievirus (FeLV)

Infectieuze Leukemie

Er zijn voor FeLV 3 enkelvoudige vaccins in Nederland beschikbaar.

Alle drie de fabrikanten vermelden in hun bijsluiter dat alleen FeLV negatieve katten gevaccineerd mogen worden. Dit houdt in dat dat voorafgaand aan vaccinatie de virologische status van de kat bepaald dient te worden. Het wordt afgeraden om viremische katten te vaccineren, omdat ondanks vaccinatie deze katten toch de ziekte kunnen ontwikkelen.

De vaccins van Merial en Nobivac bevatten aluminiumhydroxide (Nobivac in gelvorm), een hulpstof die bekend staat om zijn ernstige bijwerkingen.

Beschikbare vaccins:

Feline leukemievirus: zie tabel hieronder
Kattenziekte, Niesziekte FeLV
Kattenziekte, Niesziekte inclusief Chlamydia, FeLV

Feline leukemievirus vaccins enkelvoudig:
Leucogen Purevax FeLV Nobivac LeuFel
(Merial) (Merial) (Intervet)
8 weken en ouder 8 weken en ouder 8 weken en ouder
Werkzame bestanddelen
Gezuiverd p45 FeLV-envelop antigeen FeLV recombinant kanariepokkenvirus (vCP97) Gezuiverd p45 FeLV-envelop antigeen
Adjuvantia/hulpstoffen
3% aluminiumhydroxide gel;
Gezuiverd extract van Quillaja saponaria natriumchloride, dinatriumfosfaat watervrij, kaliumdihydrogeenfosfaat
Kaliumchloride, natriumchloride kaliumdiwaterstoffosfaat, dinatriumfosfaat dihydraat, magnesiumchloride hexahydraat calciumchloride dihydraat, water voor injectie Natriumchloride, dinatriumfosfaat anhydraat, kaliumdihydrogeenfosfaat, aluminiumhydroxide gel Quillaja saponaria, water voor injectie
Dosering
Jaarlijks na een 2-voudige basisvaccinatie met een interval van 3-4 weken Jaarlijks na een 2-voudige basisvaccinatie met een interval van 3-5 weken 3-jaarlijks na een booster met 1 jaar na 2-voudige basisvaccinatie met een interval van 3-4 weken
Toediening
Subcutaan Subcutaan subbutaan
Bijwerkingen
Gematigde lokale reactie van voorbijgaande aard (≤2 cm) (zwelling, oedeem, knobbeltje) (vaak). Voorbijgaand klein knobbeltje (≤ 2 cm) op de injectieplaats, wat verdwijnt binnen 1-4 weken. Gematigde lokale reactie van voorbijgaande aard (<2 cm) (zwelling, oedeem of knobbeltje) (vaak).
Pijn bij palpatie, niezen of conjunctivitis (zeldzaam). Pijn bij palpatie, niezen of conjunctivitis (zeldzaam).
Hyperthermie (1-4 dagen), apathie en spijsverteringsstoornissen (vaak). Voorbijgaande slaperigheid en hyperthermie (uitzonderlijk). Hyperthermie (1-4 dagen), apathie en spijsverteringsstoornissen (vaak).
Anafylactische reacties (zeer zeldzaam). Overgevoeligheidsreacties (uitzonderlijk). Anafylactische reacties (zeer zeldzaam).
Waarschuwingen
Niet gebruiken bij drachtige katten.
Gebruik wordt afgeraden tijdens de lactatie.
Niet gebruiken bij drachtige dieren.
Gebruik is niet aanbevolen tijdens de lactatie.
Niet gebruiken bij drachtige katten.
Gebruik wordt afgeraden tijdens de lactatie.
Alleen feliene leukemievirus (FeLV) negatieve katten mogen gevaccineerd worden. Het verdient dan ook aanbeveling om de katten vóór de vaccinatie te onderzoeken op FeLV. Het is aangeraden om vóór de vaccinatie het bloed op FeLV antigenen te testen.
Vaccinatie van FeLV positieve katten heeft geen voordeel.
Alleen feline leukemievirus (FeLV) negatieve katten mogen gevaccineerd worden. Het wordt aanbevolen om de katten vóór de vaccinatie te onderzoeken op FeLV.
Min. 10 dagen vóór de vaccinatie behandelen tegen maag-darmwormen (aanbevolen). Min. 10 dagen vóór de vaccinatie behandelen tegen maag-darmwormen (aanbevolen).
In geval van accidentele zelfinjectie dient onmiddellijk een arts te worden geraadpleegd, en de bijsluiter of het etiket te worden getoond. In geval van accidentele zelfinjectie dient onmiddellijk een arts te worden geraadpleegd, en de bijsluiter of het etiket te worden getoond.
Klik hier voor volledige tekst registratie Leucogen Klik hier voor volledige tekst registratie Purevax FeLV Klik hier voor volledige tekst registratie Nobivac LeuFel