Influenza (paardengriep)

Influenza wordt veroorzaakt door een virus, behorend tot de groep Orthomyxovirussen die zich heel snel kunnen verspreiden. Het influenzavirus veroorzaakt een infectie van het epitheel van de bovenste luchtwegen en longen.

Het influenzavirus bij paarden bestaat net als bij het humane influenzavirus uit meerdere stammen; als een paard immuniteit heeft opgebouwd tegen de ene stam kan hij nog wel besmet worden met een andere stam. Sommige virusstammen lijken zo op elkaar dat immuniteit voor de ene stam ook bescherming biedt voor een andere stam (zogenaamde kruisimmuniteit). En net als bij het humane influenzavirus muteert het paardeninfluenzavirus regelmatig.

Besmetting

Via de lucht (aërosool), direct van het ene op het andere paard en via mensen, kleding, ratten, vogels of borstels. Een besmet paard scheidt ongeveer 5-6 dagen het virus uit.
Influenzavirussen zijn gevoelig voor warmte en verliezen hun infectiositeit bij een temperatuur van 56oC gedurende 30 minuten.

Incubatietijd

1-3 dagen.

Ziektebeeld

Hoge koorts (vaak in twee koortspieken), niet eten, algeheel ziek zijn, vergrote keellymfeknopen, hoesten en neusuitvloeiing. De neusuitvloeiing is in het begin vaak helder en wordt later etterig en slijmerig.

Diagnose

Als er binnen een stal meerdere paarden zijn met verkoudheidsverschijnselen, dan is de diagnose influenza erg waarschijnlijk. Dit kan worden bevestigd door middel van een bloedonderzoek of een viruskweek met een neusswab afgenomen in de acute fase.

Therapie (regulier)

Rust en goede ventilatie in de stal. Daarnaast AB bij een secundaire bacteriële infectie. Koortsremmers worden gegeven om de koorts naar beneden te halen zodat het paard meer eetlust krijgt. Verder worden er vaak slijmoplossers en Ventipulmin gegeven.

Prognose

Voornamelijk jonge paarden (<2 jaar) en oudere paarden zijn gevoelig. Als het paard geen complicaties heeft, dan herstelt het vaak binnen een maand (ziekteduur is 2-10 dagen). Veulens die onvoldoende antistoffen hebben binnengekregen via de biest kunnen echter overlijden aan influenza.
Complicaties die kunnen ontstaan zijn: bronchopneumonie, aantasting van de hartspier of chronische bronchitis.