Kennelhoest – tegenwoordig ook wel “besmettelijke hondenhoest” genoemd – is een verzamelnaam voor infecties van de bovenste luchtwegen (neus, keel en luchtpijp) van de hond. Kennelhoest kan veroorzaakt worden door verschillende virussen en een bacterie. Het paraïnfluenza virus, adenovirus 2 (CAV-2, wat ook als bestanddeel in vaccins zit tegen besmettelijke leverziekte), of het distempervirus kunnen ieder afzonderlijk de ziekte veroorzaken. Reovirussen, herpesvirus en adenovirus 1 (CAV-1) zijn minder belangrijke ziekteveroorzakers bij deze aandoening. De bacterie Bordetella bronchiseptica kan eveneens de ziekte veroorzaken (met name bij honden die jonger zijn dan 6 maanden) en kan tevens een secundaire infectie na virale besmetting van de luchtwegen veroorzaken.
Het is een over het algemeen mild verlopende aandoening maar kan zich ontwikkelen tot chronische bronchitis of longontsteking. Dit zal met name afhangen van de weerstand van de hond.
Besmetting vindt plaats via de lucht.
5-10 dagen.
Honden met kennelhoest hebben vaak een zere keel. Honden die blaffen of snel ademen door bijvoorbeeld opwinding of inspanning, gaan sneller hoesten. De hoest klinkt droog en gaat soms over in kokhalzen waarbij wit slijm kan worden opgegeven. Met kennelhoest besmette dieren zijn wat lustelozer, kunnen soms moeite hebben met eten (slikken) en kunnen ook lichte verhoging hebben. Het is een milde aandoening, vergelijkbaar met een verkoudheid of een lichte griep bij de mens.
De typische kennelhoest-hoest kan makkelijk worden opgewekt door lichte druk uit te oefenen op de luchtpijp.
Bij droge hoest wordt vaak een hoestdrank ingezet met codeïne. Bij zwaardere infecties en complicaties wordt er meestal antibiotica gebruikt.
Heel goed; de meeste dieren herstellen onbehandeld binnen 7 à 10 dagen, maar blijven wel tot een dag of 20 besmettelijk.